Vanliga frågor

Här besvarar vi de vanligaste frågorna från våra kunder. Om det är något som du inte hittar svaret på här är du förstås varmt välkommen att kontakta oss direkt.

Vad består produkterna av?
Våra bänkskivor görs av rena naturmaterial – sand, kalk och vatten – som vi specialbehandlar i flera steg för att ge en riktig hållbar finish. Naturen tillsammans med dina val ger liv i ytan och gör att ingen skiva är den andra lik.

Varför är betong så lämpligt att använda?
Betong är formbart och tåligt. Det är ett urgammalt material som vanligtvis är förknippat med broar och fundament. Sett med nya ögon är betong även vackert, uttrycksfullt och möjligt att forma på fantastiska sätt. Kombinationen av dessa egenskaper gör att materialet lämpar sig mycket bra som till exempel bänkskiva.

Kräver produkterna underhåll för att behålla sin patina?
Precis som massivt trä och sten är betong ett naturligt material. Det behöver underhållas för att behålla sina unika egenskaper år efter år. En enkel behandling några gånger om året räcker för att du skall kunna njuta av en vacker skiva under lång tid framöver.

Kan betongskivorna få fläckar?
Obehandlad betong är väldigt känslig, tar lätt upp vätska och blir missfärgat. En köksbänk av betong måste därför skyddas effektivt. Här har vi vår styrka jämfört med många andra leverantörer.
Trots att betong ännu inte är lika motståndskraftigt som en laminatskiva har vårt långa, gedigna och ständigt förfinade arbete med slipmetoder och behandlingar gett ett resultat som vi känner oss mycket nöjda med. Är skivorna rätt behandlade ska de klara av att få spill i form av vin, med mera.
Skulle en fläck trots allt uppstå har vi en putsduk som följer med vårt ytbehandlingsvax. Med hjälp av putsduken har man stora möjligheter att få bort eventuella fläckar. De fläckar som är svårast att få bort helt är de från syror som fått ligga på ett tag. 

Hur ska skivan behandlas?
När skivan kommer ut från vår produktion är den bearbetad i flera steg, vilket gör att ytan är väldigt mycket tåligare än obehandlad, rå betong. Som användare av skivorna föreslår vi att man lägger på vår vax-olja när skivan är ny och sedan någon gång per år eller vid behov.

Kan betongskivan spricka?
I sällsynta fall kan hårfina sprickor uppstå, detta är en naturlig del av materialet och bidrar till att öka dess patina. Eftersom våra skivor är armerade är det ingen risk för att skivan går av om en hårfin spricka skulle uppstå. Det är ytterst sällan betongsprickor sker i ett handfat men vanligare i en lång köksskiva. Om man önskar kan man på egen hand fylla igen en spricka med lagningskit som vi tillhandahåller. 

Går det bra att planmontera alla typer av spishällar?
Alla typer av induktionshällar och hällar i glaskeramik går bra att planmontera. Det är att föredra att hällen ej är fasettslipad, då detta ser lite udda ut. Planmontering är en aning dyrare än urtag för ovanpåliggande häll. Tänk då på att fasettslipning ofta är några tusenlappar dyrare än en rak kant vilket gör att totalkostnaden är mindre.
Det är också långt mer praktiskt att planmontera hällar då det inte finns någon kant som smuts kan fastna mot/under. 

Kan jag som gjutit min egen betongskiva köpa vaxolja från BetongDesign?
Det går bra att köpa Betongdesigns ytbehandlingsvax/olja. Kontakta oss gärna direkt, så skickar vi hem vaxet till er.

Kan man använda betongskivan som skärbräda?
Som med de flesta material som används för bänksivor är detta inte att rekommendera, framför allt eftersom knivens egg lätt tar skada. Det kan även uppstå repor i bänkskivans yta. Ett förslag är att låta fälla in en skärbräda av trä i skivan.

Kan man få längre bänkskivor än 2,5 meter?
Självklart går det att göra längre skivor än 2,5 meter, tyngden gör dem dock svåra att hantera.

Är det helt ofarligt att hantera livsmedel på bänkskivorna?
Ja. Allt som vi behandlar betongen med är skonsamt för både människan och miljön.